Kunst og Kultur i Tromsø

På nesten sytti grader nord, fire dagers seilas fra Bergen og knappe to flytimer fra Oslo, Murmansk eller Longyearbyen, på høyde med nordkystene av Alaska og Sibir, mellom skjærgård, fjorder og spisse alpetopper finner du Tromsø, Porten til Ishavet og hovedstaden i Nord-Norge.

Allerede for 100 år siden ble besøkende overrasket over å finne kultur, åndsliv og årets mote så langt mot nord, og ga byen navnet Nordens Paris.

Også i dag lar besøkende seg sjarmere av byens patriotiske, lydsterke og imøtekommende innbyggere, av et historisk, kompakt og karakteristisk bysentrum, av et levende, aktivt kulturliv gjennom hele året, av nordlys, mørketid og midnattssol, av spennende attraksjoner, fine utfluktsmuligheter og masse vær.

Destinasjon Tromsø

Er Tromsø offisielle turistinformasjon. Nettsiden til Destinasjon Tromsø.
En oversikt over hva som skjer, som oppdateres jevnlig, finnes også .
 

Hålogaland Teater

Hålogaland Teater ble grunnlagt i 1971. Da teatret endelig fikk sitt eget bygg i 2005 hadde det vært prosjektert hele 16 nybygg for Hålogaland Teater. På over 5.000 m² bruksareal finnes det i dag tre forskjellige scener, Norges fineste skuespillergarderober og ikke minst en av de mest avanserte sceneteknikkene i Norge.

Hålogaland teater har god tilgang til alle scener for rullestolbrukere. Vennligst gi beskjed om de kommer i rullestol når du kjøper billetter. For ledsagere med ledsagerbevis er inngangen gratis. Scene Vest og Øst er utstyrt med system for høreapparat og teleslynge. Henvend deg i skranken for å få utdelt en mottaker med teleslynge. Nettsiden til Hålogaland Teater.

Kulturhuset

KulturHuset er Tromsøs viktigste møtested for scenekunstopplevelser. Husets bruttoareal er på 6000 kvadratmeter, og består av 3 scener; Hovedscenen, Lillescenen, Verkstedet, en kafè som heter Cafe Sånn og diverse publikumsareal. Nettsiden til Kulturhuset.

Polaria

I en særegen bygning som forestiller isblokker skjøvet på land av det barske havet i Arktis, finner du polaria, kun fem minutters gange sør for Tromsø sentrum. Polaria ble etablert i forbindelse med flyttingen av Norsk Polarinstitutt til Tromsø og utstillingene er laget i samarbeid med forskere fra instituttet.
I panoramakinoen kan du glede deg over den storslagne Caprino-filmen ”Svarlbard – Arktisk villmark”.
I akvariet er det storkobbene som er hovedattraksjonen og matingen av selene er til glede for store og små. Nettsiden til Polaria.

Kinoer

Aurora Kino Fokus - Den største og best besøkte kinoen i Nord-Norge.

I seks saler vises det forestillinger alle dager - 362 dager i året. Aurora kino Fokus hadde 299 505 besøkende i 2009. Aurora kino Fokus kan tilby verdenspremierer og filmer på både 35mm og digitalt format. Kinoen har 936 seter fordelt på seks saler. Alle setene har vipperygg og en avstand til raden foran på 120 cm. Luksussalen har skinnseter, småbord mellom setene og 130 cm radavstand, og er også tilknyttet en bar!
Lerretene går fra gulv til tak, og alle setene ligger innenfor lerretsbredden. Dette gir god siktlinje i alle saler. Buede lerreter er med på å forsterke synsopplevelsen. Nettsiden til Aurora Kino Fokus.

Filmhuset Verdensteatret

Representerer noe helt nytt i Nord-Norge, og er et fagsenter, en nettverksarena og et visningssted for det nordnorske filmmiljø. I dag huser bygget Tromsø Internasjonale Filmfestival, Tromsø Filmklubb, filmproduksjonsselskapet Filmfalken og Verdensteatret Kafé og Bar. Nettsiden til Verdensteatret

Museum og Gallerier

Tromsø Museum Nettsiden
Polar Museum Nettsiden
Perspektiv Museum Nettsiden
Nordnorsk Kunstmuseum Nettsiden
Tromsø Forsvarsmuseum Nettsiden


Design og Brukskunst

Blåst Nettsiden
Kranes Kunstgalleri og rammeverksted Nettsiden
Tromsø Gift and Souvenir Shop Nettsiden
Snarby Strikkestudio Nettsiden
Husfliden Nettsiden


Kirker, Katedraler og et Kloster

Ishavskatedralen Nettsiden
Tromsø Domkirke Nettsiden
Karmelittklosteret Nettsiden
Vår Frue Kirke (Katolske kirke) Nettsiden


Shopping

Nerstranda - 46 butikker Nettsiden
Jekta - 60.000 kvadratmeter Nettsiden
Amfi Pyramiden - i Tromsdalen Nettsiden